La Segona Pasqua se celebrarà el dilluns 6 de juny, convertint el primer cap de setmana del mes en un pont de tres dies. D'aquesta manera, després de les vacances de Setmana Santa, el proper festiu a Catalunya serà aquesta festa mòbil que commemora el descens de l'Esperit Sant als apòstols, tot just 50 dies després de la resurrecció de Crist., una festa que se celebra de manera desigual arreu del país, com és una festivitat d'elecció municipal, algunes poblacions fan festa i d'altres no. No obstant això, és una festa de caràcter religiós força arrelada que a més rep noms molt diferents: Pasqua de Pentecosta, Pentecosta, Segona Pasqua, Pasqua Granada, Pasqüetes o, en català, també Cinquagesma.
La festivitat té lloc el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció i d'aquí provenen les paraules Pentecosta, d'origen grec, i Cinquagesma, que té arrel llatina. En els dos casos, es tradueix pel cinquantè dia. L' origen dels altres noms sorgeix de la comparació amb la Pasqua Florida, considerada la festivitat principal. Per això, també es pot fer referència a aquesta festa amb els noms de Segona Pasqua, Pasqüetes o Pasqua Granada.
La festa té un rerefons clarament religiós i commemora el descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols. Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l'Esperit Sant es va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l'inici de la tasca evangelitzadora. A partir d'aquell moment, els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i, per això, l'Esperit Sant els va dotar de la xenoglosia, que és la comprensió de diverses llengües. Però es creu que el fons històric d'aquesta celebració és més antic i es basa en una festa agrària en la qual primitivament es donava gràcies per la collita.
Finalment, a Barcelona perviu la festa dels Cors Muts, una tradició molt curiosa en què diverses agrupacions corals que ja no es dediquen al cant surten a cercavila. Sobretot es fa al barri de la Barceloneta, on els participants surten de festa en grups vestits amb roba cridanera, collars i barrets i porten instruments com rems, fatxes i tenidors d'una mida exagerada.
No hay comentarios:
Publicar un comentario