viernes, 29 de octubre de 2021

CASTANYADA VS HALLOWEN VS DIA DE TOTS ELS SANTS VS DIA DELS MORTS

 CASTANYADA 














La castanyada es una festa popular que es celebra tot els anys a Catalunya, celebrant-se el dia de tots els sants, coincidint el dia 31 d'octubre. Aquesta festa popular prové d'una antiga festa ritual funerària, que consisteix en un aperitiu on es mengen castanyes, panellets i entre d'altres, L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família. Durant aquestes dates, al carrer obren petites paradetes on venen els menjars típics d'aquells dies, majoritàriament les castanyes embolicades en paper de diari. La castanyera es sol representar com una senyora vella, amb un ropatge vell, abans representada amb una faldilla que li arribava fins als turmells.


HALLOWEN

Hallowen es una festa d'origen paga que es celebra el 31 d'octubre, amb arrels provinents d'un antic festival celta de fa mes de 3.000 anys conegut com a Samhain, que significa "fi de l'estiu" en un Irlandès antic. Aquesta festa sembla ser molt innocent amb nens disfressats i compartint llaminadures als carrers, però els seus orígens no son tan alegres. L'origen de la celebració que coneixem de Halloween es remunta a la cristianització del final de la festa d'estiu d'origen celta anomenada Samhain. És a dir, si aquesta festa es va representar durant l'era pagana d'Europa, amb l'expansió del cristianisme, l'1 de novembre va ser proclamat com el dia universal de Tots Sants i Samhain va ser rebatejat com "All Hallow's Eve".


DIA DE TOTS ELS SANTS 

El dia de tots els sants es una celebració que té lloc l'1 de novembre per a les esglésies catòliques del ritu llatí, i el primer diumenge de Pentecosta a l'Església Ortodoxa i a les esglésies catòliques del ritu bizantí. No s'ha de confondre amb commemoració dels fidels difunts. En aquest dia l'Església celebra una festa solemne per a tots els difunts que, després d'haver superat el purgatori, han estat totalment santificats, han obtingut la visió beatífica i gaudeixen de la vida eterna en presència de Déu. Per això és el dia de "tots els sants". No se celebra només en honor dels beats o sants que estan a la llista dels canonitzats i per als quals l'Església celebra un dia especial de l'any; també se celebra en honor de tots aquells que no són canonitzats però que ja viuen en presència de Déu en la seva Església triomfant. És freqüent que en aquest dia les grans catedrals exhibeixin les relíquies dels sants.




DIA DELS MORTS 

El dia dels morts, es un dia de pregaria pels morts, on els familiars dels morts els recorden i els visiten al cementiri. En el cristianisme occidental la celebració anual actualment és el 2 de novembre. Aquest dia es originari de les localitats llatinoamericanes, mes concretament mexic. vinculada a les celebracions catòliques del Dia dels Fidels Difunts i de Tots Sants. Per als mexicans, el Mictlán va ser el lloc dels morts.

viernes, 22 de octubre de 2021

PLANTA QUARTA


SINTESI I COMENTARI

Aquesta pel·lícula plasma una realitat inspirada en una història real, que es reflecteix en el personatge d'Izan i que pateixen de molt a prop moltes persones i que intentant afrontar durant tota la seva vida, moltes vegades sense èxit.







Ens situem en la quarta planta de traumatologia d'un hospital, on resideix un grup de nois d'entre 14 i 16 anys, Miguel Angel, Izan, Dani y Jorge, que amb la seva alegria i carisma desafien el seu destí, i fent mes suportable la seva estància en aquella "presó". Aquest grup ,com a pseudònim "los pelones", faran excursions nocturnes, nous amics i jugaran torneigs de bàsquet per poder superar psicològicament el seu càncer, que són sotmesos a diferents tractaments i perden els cabells i fins i tot alguna extremitat.

Jorge, el nou integrant del grup, ha estat ingressat a conseqüència d'un accident de trànsit i els doctors intenten esbrinar si aquella taca de la radiografia és un signe d'un càncer. Mentrestant, els altres adolescents: Miquel Àngel, Izan i Dani, intenten introduir-lo en el seu grup d'amics, primer moguts per la necessitat de comptar amb un nou jugador per a l'equip de bàsquet en cadira de rodes, però després, per sintonia i amistat.


LOS PELONES
  


La idea original d'aquesta pel·lícula va sorgir d'una obra anomenada Los Pelones, escrita per Albert Espinosa i estrenada a Barcelona el 1994. Espinosa va patir un càncer als catorze anys, li van haver d'amputar la cama i va créixer a l'hospital. Així, l'autor va plasmar autobiogràficament la seva vida en aquesta obra teatral, que més tard es convertiria en un llargmetratge audiovisual.


SÍMBOLS

El llaç daurat, d'altra banda, és el símbol que representa els pacients amb càncer infantil i juvenil. El seu color daurat significa el coratge que mostren contra la malaltia. Molts nens i joves s'enfronten al càncer com a veritables guerrers, donant-nos grans lliçons. De la mateixa manera que el llaç rosa representa la lluita contra el càncer de mama i ha guanyat una gran visibilitat a nivell mundial, així com una major consciència de la seva prevenció, diagnòstic i tractament adequat.



Val la pena recordar que, tant per als grecs com per als romans, l'amistat es representava en una figura
femenina, jovial i bella amb les mans al cor.
En la figura grega, la jove vestida amb un mantell apareix amb una mà sota el cor i l'altra amb un om (arbres originaris d'Europa).
Ja en la figura romana, la jove vestida de blanc i amb cor de flors sosté dos cors en una mà. Simbolitza la unió d'aquest amor que neix de l'amistat.








Un cercle amb tres línies a l'interior, una a la part superior a la inferior i dues a la part inferior en forma d'empremta d'ocell, que va tenir la seva etapa més representativa en els anys 60 amb la cultura i el moviment hippie. Va ser creat el 1958 pel dissenyador britànic Gerald Holtom per a la campanya de desarmament "Campanya Britànica per al Desarmament Nuclear", encara que més tard el seu significat s'estendria al sentit més general de "pau" amb què s'interpreta avui dia.




viernes, 8 de octubre de 2021

EL 12 D'OCTUBR


El 12 d'Octubre pot significar un dia molt diferent depenent del país ja sigui religiós, històric o constitucional.  A continuació estarà explicat que pot significar aquest dia i que es commemora depenent de la regió.


DIA DE LA RAÇA



El Dia de la Raça és una de les denominacions que es donen al 12 d'octubre, dia que commemora l'arribada a Amèrica del navegant Cistòfor Colom el 1492. Aquest dia se celebra a la majoria de països de parla hispana i als Estats Units, entre altres països. Es va crear a principis del segle XX, per iniciativa de l'expresident del govern espanyol Faustino Rodríguez-San Pedro.



Aquesta data s'anomena de diverses maneres per diferents països, per exemple:

Dia de Colom als Estats Units.
Dia de la Trobada dels Dos Mons a Xile.
Dia del Patrimoni Hispànic a Espanya.
Dia de la Resistència Indígena, Negra i Popular a Nicaragua.
Dia de la Resistència Indígena a Veneçuela.
Dia del Respecte a la Diversitat Cultural a l'Argentina.


12 D'OCTUBRE A ESPAÑA



El 12 d'octubre se celebra la Diada Nacional d'Espanya. La jornada "pretén recordar solemnement els diferents moments de la història col·lectiva que formen part del patrimoni històric, cultural i social comú", segons la llei que va instituir la festa.

En aquesta data, festa de l'Estat, s'organitza la tradicional desfilada militar, a la qual assisteixen el Rei, els poders de l'Estat i nombrosos líders regionals, encara que també sol haver-hi absències notables entre aquests últims.
La Llei 18/1987 va establir el 12 d'octubre com a festa nacional espanyola. La data escollida simbolitza l'efemèride històrica en què Espanya, a punt de concloure un procés de construcció de l'Estat des de la nostra pluralitat cultural i política, i la integració dels regnes d'Espanya en una mateixa monarquia. És a dir, el descobriment d'Amèrica per Cistòfor Colom el 12 d'octubre de 1492.




Els orígens de la festa nacional, que en altres temps va rebre el nom de Dia de la Hispanitat o Dia de la Raça, es remunten a 1918, quan sota el regnat d'Alfons XIII es va instituir, a imatge i semblança de les celebracions que es van començar a celebrar en els països llatinoamericans, el festiu nacional, És conegut com el Dia de la Raza. Celebrada amb més o menys entusiasme als anys 30, la festa es va consolidar sota el franquisme, sent celebrada oficialment i instituïda com a festa a tot el país.

La festa es va continuar celebrant en la transició, i ja el 1982, el primer BOE va publicar un reial decret que ratificava el 12 d'octubre com a "Festa d'Espanya i la Hispanitat".



lunes, 4 de octubre de 2021

VARA D'HERMES



Segurament hauràs vist aquest símbol representat en alguna entitat sanitària pel carrer o fins i tot per la televisió i videojocs, i la majoria de persones no saben el seu significat mitològic, que prové de societats molt antigues que han anat donant-li un significat diferent relacionat amb la religió.


ORIGEN D'ADUCEU O VARA D'HERMES 


L'origen simbòlic de la vara d'hermes prové de la vara d'Esculapi, per als grecs és un símbol antic associat amb el déu grec Asclepi i amb la curació dels malalts per la medicina. Consisteix en una serp entrellaçada al voltant d'una vareta llarga.  

La vareta és el símbol de la professió mèdica, i la serp, que periòdicament es posa la pell, simbolitza, per tant, el rejoveniment.




Els orígens del símbol del caduceu s'han vist el 2600 a.C a Mesopotàmia, des d'allà va passar a Egipte, i més tard al poble jueu, ja que ja hi ha referències a ell a la Bíblia. 

Durant l'Èxode, Moisès va ser instruït per Déu amb una vara sobre la qual va col·locar una serp de bronze, amb aquesta vareta Moisès va realitzar activitats màgiques. Aquesta vareta era el símbol del caduceu.



La intenció del caduceu de Moisès era que la gent mirés cap amunt i resés a Déu, però amb el temps el significat va ser oblidat i aquest símbol va ser aparentment adorat pel poble hebreu fins al regnat d'Ezequies. 

També el símbol del caduceu reapareix a Creta l'any 700 aC, com a símbol dels sacerdots. Segons la mitologia grega, el caduceu va ser donat pel déu Apol·lo a Hermes, simbolitza el número 8, El mesurament de substàncies, l'equilibri davant la lluita de dues forces oposades, la medicina i el comerç. 















SEGONA PASQUA

La Segona Pasqua se celebrarà el dilluns 6 de juny, convertint el primer cap de setmana del mes en un pont de tres dies. D'aquesta maner...